Kost & träning

När du tränar hårt är kosten minst lika viktig som själva träningen. Om du inte äter rätt kost når du inte de resultat du vill uppnå och du kommer inte alls orka köra så hårt som du vill under dina träningspass, vilket inte alls är speciellt bra tycker vi på träningslära.com.

Kost – en viktig del av träningsläran

Vad för kost du bör äta när du tränar beror på vad för sorts träning du ägnar dig åt, men lite förenklat kan man säga att den som håller på med hård motionsträning behöver en kolhydratrik kost och den som styrketränar behöver extra mycket proteiner eftersom proteiner bygger muskler. Oavsett vilken sort träning du ägnar dig åt är kosten en mycket viktig del av träningsläran, därför ska vi på träningslära.com ge dig några grundläggande tips på vad du bör äta när du tränar.

Kost med gott om proteiner

Det finns gott om proteiner i livsmedel som kött, fisk, ägg, sojabönor, nötter och mejeriprodukter, till exempel är mjölk mycket rik på protein. Du bör alltså äta gott om sådana livsmedel om du bygger muskler och gärna även komplettera med proteintillskott som proteinpulver som blandas i mjölk och protein bars.

Kost med gott om kolhydrater

Du ska framför allt tillföra så kallade långsamma kolhydrater när du tränar och sådana finns i pasta, ris och potatis. Det här är livsmedel som i och med GI- och LCHF-trenden har blivit ganska så utskällda, men om du motionstränar hårt är kolhydrater ett måste. Ibland kan du även komplettera med en Energy bar eller energidryck under och direkt efter din hårda träning, trots att dessa produkter innehåller vitt socker. De gör dig inte fet om du tränar hårt utan förbränns under träningspasset och får din kropp i balans efter träningen.

Fetter

Kroppen behöver även fett för att fungera normalt, men när du tränar och inte vill lägga på dig en massa extrakilon i rent fett bör du vara sparsamt med fett. Helst ska du förtära fler- och enkelomättade fetter som finns i fet fisk och i oraffinerade vegetabiliska oljor.

Vitaminer

Det är också viktigt att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler som håller dig pigg och fräsch och som stärker immunförsvaret. Ät därför mycket frukt och grönt och komplettera gärna med kosttillskott om du inte tror att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.