Träningslära för nybörjare

För dig som aldrig har hållit på med styrketräning tidigare ska vi här på träningslära.com ge dig några tips på hur du bör träna tills du har kommit igång ordentligt.

Utför övningarna rätt

Det är mycket viktigt att du lär dig att utföra övningarna rätt för annars kan du skada din kropp. Ta hjälp av en rutinerad vän i början eller boka en tid hos en gyminstruktör som kan visa dig hur man utför övningarna korrekt.

Värm alltid upp

Du bör alltid värma upp innan du börjar lyfta för annars finns det risk för att sträcker dig eller får skador. Uppvärmingen kan bestå av cykling, stretching och lyft med riktig lätta vikter.

Lyft inte för tungt

Om du aldrig har lyft vikter och använt träningsmaskiner tidigare bör du lyfta lättare vikter än vad du klarar av i början. Om du lyfter för tungt kan du skada dig, få en hemsk träningsvärk och du riskerar att lyfta fel. Dessutom kan du snabbt tröttna. Lyft som sagt var lättare vikter tills du har lärt dig att utföra övningarna helt korrekt, fått rutin och vant kroppen med styrketräning. Vi vet att det är frestande att kör på hårt på en gång när man vill börja bygga muskler, men om du gör det finns det risk för att du skadar dig så att du tvingas avbryta träningen under än längre tid. Det gynnas knappast ditt muskelbyggande av.

Träna hela kroppen

När man har tränat en tid är det bra att fokusera hårt på olika muskelgrupper under olika träningspass, men för nybörjaren kan det emellertid vara bättre att bara köra en eller högst två övningar per muskelgrupp per träningspass tills alla musklerna börjar bli vana att sättas i arbete. På så sätt sliter du inte ut och skadar dina muskler. Däremot är det inte fel att försöka fokusera på olika muskelgrupper under olika träningspass.

Börja försiktigt

Sätt inte igång och träna 2 timmar 5 dagar i veckan om du aldrig har hållit på med styrketräning tidigare. Börja med gärna med 2 – 3 pass i veckan och kör inte för långa pass. När du känner att du och din kropp är redo för fler och längre pass är det bara att utöka din träning succesivt.