Cirkelträning

En övning i taget

Att göra en övning i taget är lite tidsödande och är inte riktigt lika effektivt som växelvis träning men lämpar sig bra för den som precis har kommit igång med styrketräning. Normalt kör man 3 – 5 set med det här träningsupplägget. En övning i taget är även det träningsupplägg man brukar använda sig av när man vill uppnå maximal muskelstyrka. Då lyfter du grymt tungt och vilar mellan seten så att du orkar lyfta så tunga vikter som möjligt.

Växelvis träning

Växelvis träning innebär att du varvar två övningar med varandra. Du kör alltså ett set i en övning och sedan ett set i en annan. Sedan upprepar du det här tills du har gjort tillräckligt många set i båda övningarna. På så sätt får du en mer effektiv träning och ett högre tempo. Det finns de som varvar två övningar som inte fokuserar på samma muskelgrupp och det finns de som fokuserar på samma muskelgrupp i båda övningarna. Om du satsar hårt på att bygga muskler bör du använda sig av den senare metoden, men om du är nybörjare bör du växla mellan två övningar som fokuserar på olika muskelgrupper så att du inte sliter ut dig och tröttnar.

Cirkelträning

Cirkelträning innebär att du tränar tre eller fler övningar åt gången och efter varje cirkel tar du en kort paus. Fördelen med cirkelträning är att den är effektiv och du även får upp din kondition. Du kan även bygga muskler snabbt på det här sättet om du satsar på en muskelgrupp i varje cirkel.